در اين گزارش به دو نمونه مهمات خواهيم پرداخت که نقش بسيار مهمي در افزايش نقش آفندي نيروي هوايي ارتش داشته و در حقيقت به عنوان سلاح هاي استراتژيک نهاجا مي توان از آنها نام برد. اين دو سلاح يکي موشک ضد رادار KH-58 و ديگري بمب سنگر شکن KAB-1500 به عنوان سنگين ترين بمب هواپرتاب نهاجا است.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از مشرق،
نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در طول 8 سال جنگ تحميلي از نداشتن مهمات دورايستا رنج مي برد و بخش عمده تلفات وارده بر ناوگان نهاجا، خصوصا جنگنده هاي اف 4، به دليل نبود اين مدل تجهيزات مخصوصا موشک هاي ضد رادار ايجاد شد.
پس از پايان جنگ تحميلي، جمهوري اسلامي ايران به تعدادي هواپيماي بمب افکن ضربتي سوخوي 24 دست پيدا کرد که اين هواپيماها، مزيت خاصي را به نيروي هوايي کشورمان مي داد؛ هواپيماي ضربتي با بالهاي متغير که توان پرواز در ارتفاع بسيار پايين و حمله به اهداف استراتژيک دشمن را دارند.
بمب افکن ضربتي سوخوي 24 نهاجا
در ادامه نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران تعداد بيشتري از اين هواپيماي ارزشمند را دريافت کرد و در کنار آن و با توجه به درس هاي جنگ 8 ساله، استفاده از مهمات دورايستا براي اين هواپيماي تهاجمي در دستور کار قرار گرفت.
در اين مطلب به دو نمونه از مهمات خواهيم پرداخت که نقش بسيار مهي در افزايش نقش آفندي نيروي هوايي ارتش داشته و در حقيقت به عنوان سلاح هاي استراتژيک نهاجا مي توان از آنها نام برد. اين دو سلاح يکي موشک ضد رادار KH-58 و ديگري بمب سنگر شکن KAB-1500 به عنوان سنگين ترين بمب هواپرتاب موجود در زرادخانه نهاجا است.
موشک KH-58
اين موشک ضد رادار در زمان شوروي سابق مراحل طراحي و توسعه خود را گذرانده و از سال 1982 در نيروي هوايي ارتش شوروي سابق وارد خدمت شد. در دهه 1980 ميلادي مدل ارتقاء يافته اين موشک با عنوان KH-58U به خدمت ارتش شوروي وارد شد و مدل صادراتي آن نيز بر پايه همين موشک با عنوان KH-58E ساخته شد. در سالهاي بعد چند مدل ديگر از اين موشک براي بازار صادارات طراحي و ساخته شدند.
موشک KH-58 در کنار سوخوي 24 روسي
با توجه به ورود عمده اين مهمات در اوايل دهه 1990 ميلادي و عدم وجود اعلام رسمي در مورد مدل دقيق مورد خدمت در نهاجا مي توان مدل در حال خدمت در ايران را گونه E تصور کرد. برد اين موشک بين 40 تا 200 کيلومتر و سرعت آن در حدود 3.6 برابر سرعت صوت مي باشد.
3.6 برابر سرعت صوت يعني اين موشک هر 1234 متر را در يک ثانيه طي مي کند و فرضا، براي انهدام مجموعه هاي راداري سامانه دفاع هوايي پاتريوت آمريکا با بيشترين برد 160 کيلومتر، نهايتاً به 2 الي 2.5 دقيقه زمان با توجه به شرايط پرتاب نياز دارد.
برد اين موشک همانطور که در بالا به آن اشاره شد از 40 تا 200 کيلومتر متغير است و اين عامل بستگي به ارتفاع رهاسازي موشک مورد نظر دارد. هر چه ارتفاع رهاسازي بيشتر باشد برد اين موشک نيز افزايش پيدا خواهد کرد.
البته به دليل توانايي بالاي سوخوي 24 در پروازهاي ارتفاع پايين و نفوذ به درون عمق دشمن نياز آنچناني براي افزايش ارتفاع به منظور بدست آوردن بيشينه برد نيز احساس نمي شود. سرعت بسيار بالا به همراه جستجوگر غيرفعال نصب شده در اين موشک زمان واکنش براي دشمن را بسيار کاهش و احتمال برخورد موفقيت آميز را بسيار افزايش مي دهد.
موشک KH-58 در جريان يکي از رژه هاي نيروهاي مسلح
اين موشک از يک موتور سوخت جامد نيرو گرفته و وزن کلي آن 650 کيلوگرم و وزن سرجنگي آن 149 کيلوگرم ماده شديد الانفجار است. اين موشک براي اولين بار نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران را به توانايي "سرکوب پدافند هوايي دشمن" مجهز کرد که يکي از مهمترين شاخصه هاي امروزي براي يک نيروي هوايي به شمار مي آيد.
با توجه به افزايش برد سامانه هاي پدافند هوايي در چند دهه اخير لزوم وجود يک چنين قابليتي در هر نيروي هوايي بسيار لازم به شمار مي آيد.
KAB-1500
امروزه بمب هاي سنگر شکن نقش مهمي در حملات هوايي بر عليه اهداف سطحي را به عهده دارند. در بسياري از اوقات نيروي مهاجم تنها يک فرصت براي حمله به يک نقطه استراتژيک را دارد و بايد در همان حمله ضربه کاري را به هدف وارد کند. هواپيماهاي قرار گرفته در آشيانه هاي ضد بمب، سنگرها و ذاغه هاي مهمات، آشيانه هاي بتوني مخصوص سامانه هاي راداري و پست هاي فرماندهي و يا هر گونه هدف محافظت شده به وسيله ترکيباتي مثل بتون مسلح براي هر نيروي تهاجمي بسيار دردسر ساز هستند.
بمب هاي سبک وزن حتي با داشتن دقت بالا، از پس بسياري از اين اهداف برنخواهند آمد.
بمب هدايت ليزري KAB-1500L
بمب KAB-1500L موجود در خدمت نهاجا که براي اهداف فوق مورد استفاده قرار مي گيرند، از گونه هدايت ليزري بوده و در مجموع 1500 کيلوگرم وزن دارد. اين بمب همانگونه که در بالا نيز به آن اشاره شد سنگين ترين بمب هواپرتاب نيروي هوايي ارتش به حساب مي آيد.
اين بمب به طور معمول از ارتفاع 8 هزار متري پرتاب شده و مي تواند مسافتي تا حد 17 کيلومتر را، بسته به شرايط پرتابي طي کند.
سامانه هدف گيري کايرا در هواپيماي سوخوي 24
نحوه کار اين بمب ها اينگونه است که به محض برخورد به سطح مورد نظر منفجر نشده و در هدف نفوذ کرده و سپس انهدام صورت مي گيرد. براي هدفگيري اين بمب هواپيماي سوخوي 24 به سامانه "کايرا" مجهز است که يافتن هدف و قفل بر روي آن را انجام مي دهد.
اين بمب پس از رها شدن توان نفوذ در 2 متر بتون مسلح و 20 متر خاک را دارد. وزن مواد منفجره به کار رفته در اين بمب در حدود 440 کيلوگرم برآورد مي شود. اين وزن بالا به همراه شتاب حاصل از پرتاب و انفجار پس از نفوذ در هدف KAB-1500 را براي هر هدفي به يک کابوس واقعي تبديل مي کند.
موشک KH-58 در سمت راست و بمب KAB-1500 در سمت چپ در مقابل سوخوي 24 نهاجا مشخص شده است
در اين حقيقت اين دو سلاح کمتر شناخته شده در اختيار عقابان نهاجا، توان تهاجمي بسيار بالايي را براي ناوگان سوخوي 24 کشور به همراه آورده و نقش مهمي در افزايش توان بازدارندگي کشور ايفا مي کند.
انتهاي پيام/ن